In "Revalidatie voor volwassenen" worden diagnostiek, prognostiek, behandeling en evaluatie zoveel mogelijk behandeld aan de hand van het ICF-model (International Classification of Functioning, Disability and Health). In het ICF-model worden het menselijk functioneren en de daarop van invloed zijnde factoren benaderd vanuit de wisselwerking tussen de verschillende aspecten van de algemene gezondheidstoestand naast de beïnvloedende externe en de persoonlijke factoren.
Dit betreft de tweede, volledig herziene editie. De bestaande hoofdstukken zijn geactualiseerd en er zijn een aantal nieuwe hoofdstukken toegevoegd. Zo is er nu aandacht voor het Post Intensive Care Syndroom, inclusief informatie ten aanzien van de revalidatie van COVID-19 patiënten. Daarnaast bevat het boek nu ook hoofdstukken omtrent arbeidsrevalidatie en patiëntenparticipatie.
Het boek bestaat uit drie delen:
• In deel 1 staat het ICF-model centraal en wordt ingegaan op de sturing van houding en beweging.
• Deel 2 behandelt de voor de revalidatiegeneeskunde relevante diagnosegroepen met daarin de algemene, medische en revalidatieaspecten. In de meeste hoofdstukken is er daarbij aandacht voor de zaken als “functional outcome”, prognose, en relevante klinimetrie, naast maatschappelijke, psychologische en seksuele aspecten.
• In deel 3 worden overstijgende thema’s behandeld, zoals instrumentele ganganalyse, sport, seksualiteit, spasticiteit en revalidatiehulpmiddelen.
De diverse bijdragen zijn geschreven door Nederlandse en Vlaamse auteurs, waardoor er sprake is van synergie tussen beide landelijke benaderingswijzen van de beschreven revalidatieproblematiek.
"Revalidatie voor volwassenen" biedt de ‘state of the art’ van de revalidatiegeneeskunde aan alle professionals uit het vakgebied, aan hen die daarvoor in opleiding zijn en aan de specialismen en beroepen die aan revalidatiegeneeskunde verwant zijn. Een standaardwerk dus dat dankzij de modulaire opbouw ook zeer geschikt is voor onderwijsdoeleinden.