In Nederland heeft ongeveer 15% van de mensen een licht verstandelijke beperking (lvb). Deze groep loopt vaak tegen problemen aan en is daardoor oververtegenwoordigd in de cliëntengroep van de sociaal werker. Grote kans dus dat jij hier in je beroep ook mee te maken hebt of gaat krijgen, óók als je niet specifiek voor de zorg aan mensen met een lvb hebt gekozen. Als er geen rekening wordt gehouden met de lvb in bijvoorbeeld de communicatie, houding, bejegening en het tempo van de ondersteuning, bestaat het risico dat deze mensen worden overschat of overvraagd. Hierdoor kunnen de problemen juist verergeren in plaats van verminderen.
Het "Basisboek lvb voor sociaal werkers" richt zich op beginnende sociaal werkers. Veel auteurs uit de wetenschap en de praktijk hebben een bijdrage geleverd om een breed beeld te schetsen van de problemen waar mensen met een lvb tegenaan kunnen lopen in verschillende levensdomeinen en levensfasen, en de manieren waarop de sociaal werker hen hierbij kan ondersteunen. Daarbij worden bij elk onderwerp suggesties gedaan voor verdere verdieping. Ook worden er bij ieder hoofdstuk leervragen gesteld, waar de lezer alleen of in groepsverband mee aan de slag kan gaan.
Het boek is opgedeeld in drie delen. In deel 1 wordt uitgebreid aandacht besteed aan wat een lvb inhoudt, wat de voornaamste ‘kenmerken’ daarvan zijn, hoe de lvb kan worden gesignaleerd en hoe daar vervolgens rekening mee kan worden gehouden in de ondersteuning. Ook wordt ingegaan op de maatschappelijke positie van mensen met een lvb, nu en in het verleden. Deze basiskennis dient als uitganspunt voor deel 2 van het boek. Daarin wordt ingegaan op de impact van een lvb op verschillende levensgebieden en de rol die de sociaal werker in deze domeinen kan vervullen. Het boek wordt afgesloten met zes profielen van sociaal werkers die in hun werk te maken hebben met cliënten met een lvb.
Zo is het "Basisboek lvb voor sociaal werkers" een goed startpunt voor iedereen die werkzaam is of zal zijn in het sociale domein.