De eerste druk van Organisatie in de gezondheidszorg verscheen in 2007. Sindsdien hebben meer dan 15.000 (aankomend) professionals dit boek gebruikt om zich de structuur van de Nederlandse gezondheidszorg eigen te maken.
Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg worden hoe langer hoe meer geconfronteerd met structuren waarin ze moeten functioneren, regelingen waaraan ze zich moeten houden en partijen waarmee ze moeten overleggen en tot overeenstemming dienen te komen. In een instelling moeten ze marktgericht werken, voldoen aan prestatie-indicatoren en met patiƫnten/cliƫnten-vertegenwoordigers rond de tafel. De organisatie van de gezondheidszorg is complex en veeleisend en voortdurend aan verandering onderhevig. Om als (toekomstig) beroepsbeoefenaar volwaardig en met succes en voldoening
binnen de gezondheidszorg te kunnen werken, moet die organisatie wel gekend en doorzien worden. Dit boek wil daarvoor de kennis en het inzicht bieden.
In deze vijfde, herziene druk zijn de ontwikkelingen in de organisatie van de gezondheidszorg van de afgelopen jaren verwerkt en de meest recente cijfers opgenomen. Het boek geeft daarmee weer een goed en samenhangend overzicht van de vele facetten binnen organisatie en beleid in de gezondheidszorg in Nederland. Tevens is er aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de aangeboden informatie, niet alleen door middel van een nieuwe lay-out, maar ook door het herordenen van onderwerpen.
Organisatie van de gezondheidszorg kan als (studie)boek in zijn geheel gebruikt worden, maar de hoofdstukken zijn ook zo geschreven, dat ze los van elkaar gebruikt kunnen worden.
Jan Maarten Boot was tot 1 februari 2014 als universitair hoofddocent beleid en management gezondheidszorg verbonden aan het UMC Utrecht (Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde). Hij is actief als docent en consultant beleid en management gezondheidszorg.