Maatschappelijke vraagstukken worden steeds complexer en zijn vaak niet meer met traditionele denk- en werkwijzen op te lossen. Helaas krijgen professionals weinig ruimte om met nieuwe oplossingen en aanpakken te experimenteren. In diverse steden werken kennisinstellingen daarom samen met burgers, de overheid, instellingen en bedrijven in ‘stadslabs’ of ‘livinglabs’. Een lab organiseert zich rond een maatschappelijke vraag of uitdaging, zoals armoede, gezonde eetgewoontes of culturele interventies. De betrokken partijen werken hieraan op een gelijkwaardige manier samen in een lokale setting (buurt of wijk).
Verandering door actieonderzoek beschrijft zes onderzoeken in deze zogenaamde stadslabs. Daarbij komen verschillende maatschappelijke kwesties aan de orde, bijvoorbeeld rond sociaal ondernemerschap, opbouwwerk en woonruimteverdeling. Hierbij zijn onder andere de gemeente, de voedselbank, een welzijnsinstelling of kunstenaars betrokken. Het afsluitende hoofdstuk zet de diverse uitgewerkte aanpakken op een rij en reflecteert op de in gang gezette veranderingen.
Dit boek wil hbo- en wo-studenten, maar ook onderzoekers en professionals die werkzaam zijn in het sociaal domein, principes en handvatten bieden om systematisch en methodisch de beroepspraktijk te onderzoeken en te verbeteren door middel van actieonderzoek.
De onderzoeken die worden beschreven in dit boek vonden plaats in de Haagse stadsdelen en wijken. De auteurs zijn verbonden aan diverse opleidingen en lectoraten van de Haagse Hogeschool.