Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering / Druk 9

een planmatige aanpak

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
Huidige versie niet beschikbaar:

Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering / Druk 9

ISBN: 9789023254102
Uitgever: Koninklijke Van Gorcum
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Johannes Brug
Druk: 9
Relevante opleidingen: Voeding en Dietetiek Verpleegkunde
Pagina's: 388
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2016
Voorgeschreven bij o.a.: Haagse Hogeschool (HHS) Zuyd Hogeschool
Vervanger van: 9789023249863
NUR: Gezondheidswetenschappen

Herzien en geactualiseerd op basis van input van docenten, studenten en andere lezers!

Met nieuwe praktijkvoorbeelden

Ongezond gedrag, zoals roken, te weinig bewegen of te veel eten, is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare ziekte en sterfte in Nederland. Om gezond gedrag te bevorderen, is het van belang te weten waarom mensen zich gezond of ongezond gedragen en hoe dit gedrag te beïnvloeden is.

Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering gaat over planmatige bevordering van gezond gedrag om zo de gezondheid te verbeteren, ziekte te voorkomen en verdere schade door aandoeningen te beperken. Het boek behandelt de meest recente inzichten uit de epidemiologie, theorieën over ontstaan van gedrag en theorieën en methodieken voor gedragsverandering. Deze worden geïllustreerd met praktijkvoorbeelden.

Het Model voor Planmatige Gezondheidsbevordering en Gedragsverandering vormt de rode draad van het boek. Dit model wordt stap voor stap uitgewerkt: van de analyse van gezondheid tot de evaluatie van interventieprogramma's. Het boek geeft heldere en actuele voorbeelden van toepassingen van dit model in de praktijk, waarbij e-health uiteraard niet ontbreekt.

Het boek is bestemd voor iedereen die zich professioneel met gezondheidsvoorlichting en bevordering van gezond gedrag bezighoudt of bezig gaat houden.

Het is geschikt voor onderwijs op bachelor- en masterniveau op het gebied van onder andere gezondheidswetenschappen, gezondheidspsychologie, voeding en diëtiek, verpleegkunde, jeugdzorg, fysiotherapie en communicatiewetenschappen.