Niet beschikbaar
Landen in Azië en Latijns-Amerika hebben inmiddels op eigen kracht met succes de strijd aangebonden tegen onderontwikkeling. Hierdoor hebben honderden miljoenen mensen hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Deze veelbesproken 'opkomende economieën' leggen op internationale fora steeds meer gewicht in de schaal. Door hun groeiend aandeel in de wereldeconomie zijn zij van toeschouwers medespelers geworden.
Tegelijk bestaat in Afrika, maar ook in Zuid- en Centraal-Azië, nog steeds een harde kern van onderontwikkelde landen. Deze zijn blijven steken in het oude patroon van exploitatie en export van bodemschatten en agrarische grondstoffen, en verkeren politiek en maatschappelijk veelal in chaos. Dit zijn de landen die aan de kant staan en voorlopig nog afhankelijk blijven van ontwikkelingshulp.
Deze volledig herziene editie van Een wereld apart neemt de lezer mee in de dynamiek van het ontwikkelingsvraagstuk. Ook roept het boek een actueel beeld op van de leefsituatie in ontwikkelingslanden. In het denken over ontwikkelingshulp is een kentering gaande: steeds meer mensen vinden dat het tijd is om de vicieuze cirkel van hulpverslaving te doorbreken. De sleutel hiertoe hebben de ontwikkelingslanden zelf in handen.
Dit boek is geschikt voor het hoger onderwijs, een must voor iedereen die te maken heeft met ontwikkelingssamenwerking, en een aanrader voor mensen die de ontwikkelingen in de wereld met meer dan gemiddelde belangstelling volgen.
Over de auteur
Drs. ing. Jacques van Nederpelt is sociaal-geograaf, gespecialiseerd in ontwikkelingslanden, en landbouwkundige, gespecialiseerd in tropische landbouw. Hij is publicist en werkte als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en als docent aan de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Ook was hij een aantal jaren ontwikkelingswerker, onderzoeker en leraar in enkele Afrikaanse landen.