Veel mensen voelen en herkennen niet meer wanneer ze hun eigen grenzen overschrijden. Het gevolg: ze lopen vast of krijgen een burn-out. In Haptonomie. Een kwestie van gevoel laat haptotherapeut Bob Boot zien wat de betekenis en het belang is van aanraken en voelen.
Aanraken en aangeraakt worden zijn van wezenlijk belang voor een goede emotionele ontwikkeling, zowel in de kindertijd, als in het verdere verloop van het leven. Als mensen zich niet meer (kunnen) openstellen voor hun eigen gevoelens, wensen en verlangens of het contact met anderen, kunnen er psychische of fysieke klachten ontstaan. Door het ontwikkelen van je gevoel en tastzin leer je beter omgaan met spanningen, pijn, verdriet en stress.
In deel 1 en 2 van Haptonomie maakt Bob Boot, aan de hand van de haptonomische theorie en de praktische toepassing ervan (haptotherapie), de lezer bewust van het gevaar van een verschraald gevoelsleven en het belang van het vinden van een juiste balans tussen voelen en denken.
In het derde deel van dit boek beschrijft hij, met gebruik van voorbeelden uit zijn eigen praktijk, verschillende aspecten van het leven vanuit haptonomisch perspectief. Onderwerpen als zwangerschap en geboorte, kindertijd en opvoeding, vriendschap en relaties, tederheid en seksualiteit, agressie en conflicten, ziekte en verlies en rouwverwerking en overlijden, komen hierbij aan de orde.
Met het boek Haptonomie. Een kwestie van gevoel opent Bob Boot de deur naar een vergeten wereld: een rijker gevoelsleven.