Er is maar één ding boeiender dan misdaad: het begrijpen van de dader. Direct na het zedenmisdrijf in Amsterdam, de aanslag in Alphen aan den Rijn, het bloedbad in Utøya en de moordpartij in Luik werd er druk gespeculeerd over de motieven van Robert M., Tristan van der Vlis, Anders Behring Breivik, en Nordine Amrani.
Antoine de Kom is psychiater en was jarenlang verbonden aan het Pieter Baan Centrum waar hij spraakmakende delinquenten observeerde. Omdat de zorgvuldigheid hem verbiedt om over lopende of afgesloten strafzaken te publiceren, koos hij historische misdadigers als De Sade, Eichmann en Bin Laden, om aan de hand van hun verhalen te laten zien hoe een psychiater de verdachte beschrijft, hoe hij tot een diagnose komt, en hoe hij motieven blootlegt.
In Het misdadige brein laat hij aan de hand van fictieve gesprekken zien hoe rapportages van verdachten tot stand komen, hoe je vertrouwen wint en hen leert doorgronden. Daartussendoor komt hij steeds zelf aan het woord in korte interviews. Het resultaat is een verontrustend boek, dat ons aan het denken zet over het alledaagse en menselijke gezicht van het kwaad.