Na haar indrukwekkende YA-romans Elke dag een druppel gif en Het meisje met de vlechtjes schreef Wilma Geldof opnieuw een aangrijpend WOII-boek. Het meisje dat er niet mocht zijn gaat over een moeder-dochterrelatie en de moed die nodig is om het verleden onder ogen te zien. Wilma Geldofs YA-romans zijn bekroond met de Thea Beckmanprijs en de Duitse Gustav-Heinemann-Friedenspreis.
1961. In het jaar dat het Eichmann-proces loopt, moet de zestienjarige Ditte een schoolopdracht maken over de Tweede Wereldoorlog. Ze wordt gekoppeld aan een nieuw meisje in de klas, Rivka. Maar Ditte weet vrijwel niets over het oorlogsverleden van haar moeder, Nora. Ze weet zelfs niet wie haar biologische vader is. Omdat haar moeder weigert iets te vertellen, gaat Ditte zelf op onderzoek uit. De waarheid is onthutsender dan ze had kunnen denken. Ben je meer dan de keuzes van je ouders? En kan ze bevriend blijven met Rivka?
Haarlem, 1943. De zestienjarige Nora snakt naar léven: de liefde, jongens, dansen, gelukkig zijn. Maar door de oorlog ligt haar leven stil. Tijdens een verzetsklusje ontmoet ze een jongen op wie ze niet verliefd wil worden, maar het is onoverkomelijk. Deze liefde verandert haar leven voorgoed. Uiteindelijk staat Nora er helemaal alleen voor.
'Geldof schildert in rake bewoordingen en korte zinnen een authentiek, rauw en oprecht portret van een bijzonder meisje.'
Nederlands Dagblad over Het meisje met de vlechtjes