Een boek dat confronterend is en heftige reacties oproept
Dat lichamelijke klachten en psychische problemen zeer nauw met elkaar samenhangen, is inmiddels algemeen geaccepteerd. Maar de auteurs van deze klassieker gaan nog een stap verder en maken duidelijk dat alle ziekten verschijningsvormen zijn van één grote ziekte, namelijk het ongelukkig zijn van de mens. Hoofdpijn, infecties, stress, spierpijn, maagklachten, impotentie maar ook ziekten als kanker en hart- en vaataandoeningen zijn signalen die we moeten verklaren en waarvan we de betekenis onder ogen moeten zien. In die zin is dit een uiterst ongemakkelijk boek, want het ontneemt je de mogelijkheid om ziekte als alibi te gebruiken voor onopgeloste psychische problemen.
In het eerste deel van De zin van ziekzijn gaan de auteurs in op de achtergronden en filosofie van het ziek zijn én beter worden. Vervolgens beschrijven ze de meest voorkomende ziektebeelden en -symptomen, de mogelijke oorzaken, met welke gevoelens en activiteiten ze samenhangen en wat we eraan kunnen doen. Hun boodschap: we zullen de confrontatie met onszelf moeten aangaan, willen we aan onze genezing kunnen werken. Op deze manier leren we zelf symptomen te interpreteren en als zinvol te aanvaarden: onze ziekte is een weg om onszelf te vinden en innerlijk te groeien.
Dr. Rüdiger Dahlke (1951) verdiepte zich na zijn opleiding tot regulier arts in natuurgeneeskunde en psychotherapie. Hij leidt een holistisch gezondheidscentrum en geeft veel seminars en lezingen. Hij schreef o.a. Ziekzijn: signalen van de ziel, waarin ziekten worden behandeld die in dit boek ontbreken.
Thorwald Dethlefsen (1946-2010) was psychotherapeut en auteur van meerdere boeken op het raakvlak van
spiritualiteit en psychologie. Hij was grondlegger van de reïncarnatietherapie en o.a. auteur van Esoterische
psychologie.