Personen- en familierecht, relatievermogensrecht en erfrecht biedt studenten en professionals een grondig overzicht van de gelijknamige rechtsgebieden. In tegenstelling tot veel soortgelijke uitgaven wordt elk deelgebied integraal behandeld. De lezer krijgt zo inzicht in de onderlinge samenhang en dwarsverbanden. De talrijke verwijzingen naar actuele rechtspraak en literatuur maken de titel naast studieboek ook zeer geschikt als handboek.
Dit studieboek behandelt het personen- en familierecht van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, met inbegrip van het relatievermogensrecht (huwelijks-, partnerschaps- en samenlevingsvermogensrecht), maar met uitzondering van de maatregelen betreffende de kinderbescherming. Ook het erfrecht volgens Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek komt aan bod.
De uitgave bestrijkt een breed terrein aan relevante onderwerpen, waaronder:
bloed- en aanverwantschap
naamrecht
woonplaats
burgerlijke stand
huwelijk
geregistreerd partnerschap
huwelijks- en partnerschapsvermogensrecht
echtscheiding en scheiding van tafel en bed
beëindiging geregistreerd partnerschap en feitelijke scheiding
levensonderhoud
afstamming
adoptie
minderjarigheid
gezag over minderjarige kinderen
omgang en informatie
curatele, meerderjarigenbewind en mentorschap
afwezigheid, vermissing en vaststelling van overlijden
erfrecht
Relatievermogensrecht
Sinds de vorige druk is in de titel van het studieboek ‘huwelijksvermogensrecht’ vervangen door ‘relatievermogensrecht’ als overkoepelende term voor huwelijksvermogensrecht, partnerschapsvermogensrecht en samenlevingsvermogensrecht. Waar relevant worden de vermogensrechtelijke gevolgen van het huwelijk en van het geregistreerd partnerschap als formele relaties vergeleken met de vermogensrechtelijke gevolgen van het ongehuwd en ongeregistreerd samenwonen als informele relatie.
Actuele wetgeving en jurisprudentie
In deze 9e druk zijn tal van nieuwe wetten en rechterlijke uitspraken uit de periode 2021-2024 verwerkt. Op het gebied van het afstammingsrecht verscheen op 30 juni 2023 het wetsvoorstel Wet kind, draagmoederschap en afstamming en op het gebied van het naamrecht is op 1 januari 2024 de Wet introductie gecombineerde geslachtsnaam in werking getreden. Omtrent het relatievermogensrecht en erfrecht is veel jurisprudentie uit deze periode opgenomen. Bovendien komen vele van de 68 aanbevelingen van het eind 2016 verschenen rapport van de Staatscommissie Herijking Ouderschap aan de orde. Deze zullen de agenda van het personen- en familierecht gedurende de komende jaren in hoge mate blijven bepalen.