Deze gids is onmisbaar voor iedereen die in de praktijk regelmatig met regels van financieel toezicht en de handhaving daarvan te maken krijgen. Denk aan aanbieders en afnemers op de financiële markten, advocaten, notarissen en belastingadviseurs. Deze uitgave geeft o.a. advies over de manier van handelen als financiële toezichthouders een sanctie opleggen.
In Nederland zijn de AFM en DNB verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de regels van financieel toezichtrecht en de handhaving daarvan. De juridische aspecten van de manier waarop de toezichthouders deze taken uitvoeren vormt het centrale onderwerp van deze gids. Dankzij de gedetailleerde uitleg weet je als lezer hoe je kunt handelen als financiële toezichthouders een sanctie opleggen of een onderzoek starten. Ook leer je hoe je derden moet adviseren of bijstaan.
In Handhaving in de financiële sector wordt onder meer aandacht besteed aan:
• de diverse onderzoeks- en sanctiebevoegdheden van de AFM en DNB
• het beleid dat zij bij de uitoefening hiervan hanteren
• de taakverdeling en samenwerking tussen de verschillende autoriteiten binnen Nederland, binnen Europa en daarbuiten
• de rechtsbescherming tegen het optreden van de toezichthouders/handhavers, met inbegrip van een analyse van de regels en beginselen waaraan deze zich hebben te houden
Daarnaast is er aandacht voor de handhaving van de toezichtrechtelijke normen langs civielrechtelijke weg, internationaal aangeduid als ‘private enforcement’. Hierbij geeft de auteur niet alleen beschrijvingen van een dynamisch rechtsgebied, maar plaatst deze ook kritische kanttekeningen tegen de achtergrond van de historie, de praktijk en de economische implicaties van het (materiële) financiële recht.
Deze tweede druk is volledig geactualiseerd en verreweg het meest uitgebreid en gedetailleerd op het punt van de toezichtbevoegdheden en het handhavingsinstrumentarium van de AFM en DNB. Daarnaast komt ook het onderwerp civielrechtelijke handhaving van toezichtrechtelijke regels aan bod.
Relevante actuele ontwikkelingen en wijzigingen in het vakgebied zijn o.a. de uitkristallisatie in de rechtspraak van de regels waaraan de toezichthouders zich hebben te houden en gedragsbeïnvloeding door openbaarmaking, waaronder het zogenoemde naming & shaming’. Ook de opkomst van informele handhaving en de belangrijkere rol van Europese toezichthouders (de ECB en de ESA’s ESMA, EBA en EIOPA) worden uitgebreid besproken.
Handhaving in de financiële sector beoogt een gids voor de praktijk te zijn, niet alleen voor aanbieders, intermediairs en afnemers op de financiële markten, maar ook voor advocaten, notarissen, belastingadviseurs, accountants en anderen die in de uitoefening van hun beroep of bedrijf met regels van financieel toezicht en de handhaving daarvan te maken (kunnen) krijgen.