Niet beschikbaar
Het effectenrecht is vandaag de dag een geheel zelfstandig rechtsgebied, gekenmerkt door relatief snelle ontwikkelingen in regelgeving en jurisprudentie. Deze uitgave werpt als eerste een integrale blik op het brede scala aan vermogensrechtelijke aspecten van het effectenrecht.
De interesse in de vermogensrechtelijke aspecten van het effectenrecht neemt hand over hand toe. Het effectenrecht heeft zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld van appendix binnen het rechtspersonenrecht tot een zelfstandig en omvangrijk rechtsgebied. Nieuwe regelgeving en jurisprudentie stapelen zich in een hoog tempo op.
Hoewel de bestuursrechtelijke aspecten van het effectenverkeer steeds volop in de belangstelling hebben gestaan, was er tot nu toe geen integrale behandeling van de vermogensrechtelijke aspecten daarvan beschikbaar.
Asser-deel 2-IV Effectenrecht vult die leegte. Nog nooit is er een dergelijk complete analyse uitgebracht, gericht op het complete scala aan vermogensrechtelijke onderwerpen onder de vlag van het effectenrecht. De inhoud is afgestemd op de heersende informatiebehoeften binnen zowel de rechtspraktijk, de wetenschap als het onderwijs.
Effectenrecht
Meer dan andere rechtsgebieden is het effectenrecht volop in beweging. Alleen al sinds de invoering van de Wet op financieel toezicht in 2007 is er binnen dit kader reeds een zeventigtal wijzigingen doorgevoerd. En nu het effectenrecht meer en meer door Europese wetgeving wordt geregeerd, wordt dit rechtsgebied steeds omvangrijker en worden de civielrechtelijke verhoudingen tussen de deelnemers aan het effectenverkeer navenant complexer.
Nederlandse en Europese perspectief
Onderwerpen zoals prospectusaansprakelijkheid en zorgplichten jegens beleggers worden vanuit het Nederlandse en Europese perspectief uitvoerig besproken. Deze uitgave is vooruitstrevend in de compleetheid, diepte en actualiteit van de behandelde onderwerpen. U verkrijgt onder meer grondig inzicht in de actuele stand van zaken omtrent:
categorisering en eigenschappen van effecten (waaronder verschillende soorten aandelen en obligaties)
de aanbieding en uitgifte van effecten en prospectusaansprakelijkheid
het girale effectenverkeer
de zorgplichten van banken en beleggingsondernemingen jegens beleggers
de rechtsverhouding tussen beleggers en custodians
de civielrechtelijke consequenties van het handelen in strijd met effectenwet- en regelgeving
Waar relevant beschouwt de auteur de materie in een Europees verband. Welke invloed oefenen de regels van de Unierechtelijke verordeningen en richtlijnen uit op ons nationale vermogensrecht?