Het Basisboek Socialezekerheidsrecht 2015 is bedoeld voor het HBO-onderwijs (o.a. MER, HRM, SJD, HBO-Rechten), de (rechts)hulpverlener die met het socialezekerheidsrecht in aanraking komt.
Het biedt een toegankelijk overzicht van de belangrijkste onderwerpen in de Nederlandse sociale zekerheid en de wijze waarop de (decentrale) overheid die onderwerpen aanpakt: kinderen, ouderdom, overlijden, gezondheid en zorg, ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, behoeftigheid, re-integratie en handhaving.
Aan de hand van een casus wordt de lezer meegenomen in het socialezekerheidsrecht. Dit boek kenmerkt zich door de vele voorbeelden en is geschreven vanuit de praktijk. Om die reden is bij ieder hoofdstuk ook een voorbeeld van een beschikking, zoals een toekenning kinderbijslag, opgenomen.
Voor zover mogelijk bevat elk hoofdstuk eenzelfde opbouw: inleiding, uitvoering en aanvraag, voorwaarden, ingang, hoogte en duur, beƫindiging, verplichtingen en jurisprudentie. Ieder hoofdstuk sluit af met kernpunten: een korte samenvatting in overzichtelijke schema's.
Socialezekerheidsrecht is veranderlijk. De recente wijzigingen binnen de sociale zekerheid, zoals de invoering van de Participatiewet, de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Wet hervorming kindregelingen en onderdelen van de Wet Werk en Zekerheid, zijn tot 15 januari 2015 in dit boek verwerkt.
Ieder jaar wordt het Basisboek Socialezekerheidsrecht geactualiseerd.