De vennootschapsbelasting is een van de belangrijkste en in het oog springende heffingen die Nederland kent. Hoewel zij niet kan bogen op een sterke rechtvaardigingsgrond, is zij niet meer weg te denken uit het Nederlandse fiscale landschap.
VPB
Elk land kent wel een variant van een vennootschapsbelasting. De Wet op de vennootschapsbelasting 1969 heft een belasting van bedrijven die als 'lichaam' aan het economisch leven deelnemen. Dit zijn vooral de NV en de BV, maar bijvoorbeeld ook de coöperatie en zelfs stichtingen en verenigingen. In de Wet op de vennootschapsbelasting vinden we voor het bedrijfsleven belangrijke leerstukken als de deelnemingsvrijstelling, diverse renteaftrekregels, regels rondom het instituut van de fiscale eenheid, de fusie- en splitsingsfaciliteiten en de verliesverrekening; stuk voor stuk gecompliceerde onderdelen van de vennootschapsbelasting. Compendium vennootschapsbelasting, dat volledig is gewijd aan de vennootschapsbelasting, zet al deze regelingen op gestructureerde wijze uiteen.
Het boek is vooral bedoeld voor accountants, bedrijfsadviseurs, bedrijfsfiscalisten, bedrijfsjuristen en notarissen voor wie het noodzakelijk is dat zij op hoofdlijnen begrip dragen van de vennootschapsbelasting, zonder op elk terrein specialist (behoeven) te zijn. Dit biedt hen de mogelijkheid een goede gesprekspartner te zijn voor hun cliënten enerzijds en de belastingadviseur anderzijds en mogelijke fiscale problemen voor hun cliënten in een vroegtijdig stadium te signaleren.
Compendium vennootschapsbelasting maakt voor studerenden tot deze beroepen de weerbarstige materie van de vennootschapsbelasting toegankelijk en brengt hen begrip bij van de wettelijke regels en de belangrijkste jurisprudentie. Het is nadrukkelijk een studieboek, dat dient als leidraad bij de (niet-fiscale) studie. Gepoogd is om al te fiscaal-theoretische beschouwingen achterwege te laten en het boek primair te schrijven voor de praktijk en voor studenten. Het is ook een compendium en behandelt de materie in hoofdlijnen.