Crisis en crisisbeheersing zijn steeds belangrijker voor publieke en private organisaties. Rampen, terrorisme, openbare ordeverstoringen, infectieziekten, overstromingen maar ook internationale, bestuurlijke en bedrijfscrises noodzaken organisaties tot cruciale beslissingen over leven en dood van burgers en medewerkers en over het voortbestaan van de eigen organisatie.
In deze bundel beschrijven wetenschappers en practitioners de vele kanten van crises en crisisbeheersing. De verschillende vormen van crises worden belicht. Ingegaan wordt op enkele kernthema's in de crisisbeheersing zoals oefenen en trainen, crisiscompetenties, media- en crisiscommunicatie, rol van burgers, nazorg en internationale aspecten van crisisbeheersing.
De organisatie en structuur van de crisisbeheersing in Nederland komt uitgebreid aan de orde. De bundel wordt afgesloten met enkele aanbevelingen en toekomstvisies over crisis en crisisbeheersing.
Deze bundel vormt het eerste deel over crisis en crisisbeheersing. In het tweede deel over dit onderwerp komen daadwerkelijke crisissituaties in Nederland in de periode 1945 tot 2008 aan de orde.
Deze overzichtswerken zijn zowel bedoeld voor de praktijk van crisisbeheersing in de publieke en private sector als voor de wetenschap en het universitair en hbo-onderwijs.