Het consumentenrecht is niet geheel onomstreden, maar inmiddels niet meer weg te denken uit ons recht. En in het bijzonder niet uit het BW, waarin het een belangrijke plaats is gaan innemen. Met de invoering van het nieuwe vermogensrecht in 1992 is er geen rustpunt in de ontwikkeling van het consumentenrecht gekomen. Daaraan is vooral de Europese Unie debet, die met een niet aflatende stroom richtlijnen en verordeningen de Nederlandse wetgever op blijft jagen.
Het consumentenrecht van 2013 is dan ook aanzienlijk uitgebreid, vergeleken bij dat van 1991. Daar zal voorlopig geen einde aan komen, gelet op de eind 2012 afgekondigde verordening betreffende een consumentenprogramma 2014-2020 en het voorstel voor een gemeenschappelijk Europees kooprecht van 2011. Wel is het consumentenrecht van karakter veranderd: vooral op Europees vlak heeft de bescherming van de zwakkere gezelschap gekregen van - of wellicht zelfs plaats gemaakt voor - de bevordering van de gemeenschappelijke markt.
Het consumentenrecht is gecodificeerd in wetgeving op uiteenlopende gebieden. De beschrijving van het consumentenrecht in dit boek is niet beperkt tot het BW. Ook andere consumentenwetgeving, alsmede vormen van zelfregulering worden besproken. Daarbij is wel een beperking gemaakt tot privaatrechtelijke regels. Publiekrechtelijke regelgeving is goeddeels buiten beschouwing gebleven. Ook het privaatrecht buiten het BW wordt met terughoudendheid geschetst. Om de lezer behulpzaam te zijn bij het vinden van dieper gravend materiaal, zijn literatuurverwijzingen opgenomen.