In de rechtspsychologie is in de afgelopen 30 jaar veel kennis vergaard over het recht en de participanten in het recht. Echter, er mag dan veel kennis zijn gegenereerd, de vraag is of het ook enig praktisch nut heeft. Met praktisch nut bedoelen wij de mate waarin de rechtspsychologie behulpzaam is bij het werk van de professionele participanten in het recht; de politie, het openbaar ministerie, advocaten en de rechters. Het praktisch nut definiëren wij eenvoudig als de mate waarin door een bijdrage van de rechtspsychologie betere beslissingen worden genomen.
In de rechtspsychologie zouden, grosso modo, twee gebieden kunnen worden onderscheiden: de studie van het recht als een gedragstechnologie en de studie van het gedrag van de participanten in het recht. De eerste tak houdt zich bezig met de wijze waarop het recht en het juridische systeem het gedrag van individuen trachten te beïnvloeden. De tweede tak houdt zich bezig met het gedrag van de participanten, waarbij in het bijzonder veel onderzoek is gedaan naar getuigen en hun verklaringen
De vraag die wij zullen beantwoorden is op welke manier en waarmee rechtspsychologen de beslissers in het recht kunnen bijstaan zodat zij betere beslissingen kunnen nemen.