Budgettering kost organisaties veel tijd en geld. Als belangrijkste gebreken worden genoemd: budgettering kost te veel tijd, het is geen continu proces, resultaten zijn snel achterhaald, het leidt tot overvragen, het is een te complex proces en het leidt tot niet-ambitieuze doelstellingen. Desondanks is budgettering nog steeds een veelgebruikt instrument om planning en beheersing in organisaties vorm te geven. Veel organisaties zullen dan ook niet resoluut kiezen voor het afschaffen van budgettering, maar veeleer voor verbetering ervan.
Dit boek bespreekt mogelijke verbeteringen die momenteel sterk in de belangstelling staan. E alternatief (activity-based budgeting) poogt de budgettering weer beter te laten aansluiten op de operationele activiteiten van budgethouders. Een andere benadering (beyond budgeting) probeert de budgettering meer strategisch te ori eren. Algemeen wordt aangenomen dat deze laatste benadering ervoor pleit de budgettering in haar geheel af te schaffen. Dit boek laat zien dat dit niet altijd nodig is. Het gaat veeleer om het toepassen van de managementidee die achter beyond budgeting liggen. De auteurs van dit boek geven allereerst een kritische beoordeling van de beyond budgetingliteratuur, bekijken voorts hoe deze principes in de praktijk werken en gaan ten slotte na in hoeverre Nederlandse organisaties klaar zijn voor deze nieuwe benadering. Dit boek zet een volgende stap in de ontwikkeling van budgettering die in de title herkenbaar is gemarkeerd: Beyond Beyond Budgeting.
De reeks 'Controlling en auditing in de praktijk' is opgebouwd rondom Tijdschrift Controlling. Onderwerpen die in het tijdschrift met enige regelmaat aan de orde komen, worden in deze reeks uitvoerig behandeld. Praktische bruikbaarheid staat steeds voorop!