Dit nieuwe boek is de eerste Nederlandstalige monografie die u een overzicht biedt van de juridische, technische en maatschappelijke aspecten van blockchain en smart contracts. Door de intensieve, interdisciplinaire samenwerking tussen een publiekrechtelijke jurist, een computerwetenschapper/ cryptograaf en een privaatrechtelijke jurist/ingenieur informatica is een uniek boek ontstaan dat u op een overzichtelijke, wetenschappelijk onderbouwde en toegankelijke wijze op de hoogte brengt van de uitdagingen, mogelijkheden en beperkingen van deze technologie.
Blockchain gebaseerde smart contracts zijn disruptieve technologische toepassingen met mogelijks op termijn verregaande gevolgen voor de maatschappij en het recht. Nu, net na het hoogtepunt van de blockchainhype, is het moment bij uitstek om te kijken welke toekomst de technologie heeft. De volgende stap is immers de kritische fase van effectieve implementatie van use cases en pilots. Blockchain als gedistribueerde technologie werd aangekondigd als het einde van vertrouwde tussenpersonen, zoals banken, notarissen en overheidsdiensten. Het is evenwel duidelijk dat de technologie vooral eerder een herijking vergt van hun rol. Met een analyse van de automatische afdwinging van regels via smart contracts, namelijk ‘als x, dan y’-algoritmen, draagt dit boek ten slotte ook bij tot de discussie over grip op digitalisering en transparante, betrouwbare algoritmen.
Jurgen Goossens: Universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan Tilburg University, Projectleider ‘Blockchain in de netwerksamenleving: op zoek naar transparantie, vertrouwen en legitimiteit’ (NWO-MVI)
Kristof Verslype: Doctor in de ingenieurswetenschappen (KU Leuven), Onderzoeker en adviseur cryptografie bij Smals, ICT-dienstverlener voor overheidsinstellingen
Eric Tjong Tjin Tai: Hoogleraar privaatrecht aan Tilburg University, Ingenieur Informatica (TU Delft)