In de laatste decennia heeft het vak mediation een enorme groei doorgemaakt en wordt in allerlei werkvelden toegepast. Hierdoor zijn vele mensen geïnspireerd geraakt om mediation als hun professie uit te oefenen of als vrijwilliger een steentje bij te dragen aan onze maatschappij. Dat vraagt om goed opgeleide, ervaren mediators en bemiddelaars. Mediation is een vak dat je, op basis van een gedegen kennis en opgebouwde vaardigheden, vooral leert door te oefenen, net zoals topsporters dat doen.
Het werken met casus is een nuttige en plezierige manier om te voorkomen dat je bedrijfsblind wordt of verstrikt raakt in vaste routines of juist de weg kwijt raakt door de veelheid aan mogelijkheden. In 2011 kwam het eerste Casus- en oefenboek voor Bemiddelaars uit, dat bleek een groot succes. Op veler verzoek is er nu dit vervolg met veertig situatieomschrijvingen waarmee je zowel individueel als in een (intervisie)groep aan de slag kunt.
Het Casus- en oefenboek voor mediators bevat veertig casus ingedeeld naar acht thema’s: intake, arbeidsrecht, b2b, complexe zaken, familiezaken, multiculturele conflicten, (echt)scheiding en gezinszaken, strafrecht en slachtoffer-daderbemiddeling. Bij de keuze van zaken is gebruikgemaakt van de beschrijving van de hoofdtaken binnen de competenties voor mediators die in het Handboek Mediation en op de site van Intop te vinden zijn. Het boek is voor zowel de startende als de meer ervaren mediator interessant.
Francine ten Hoedt en Jocelyn Weimar zijn samen al zo’n veertig jaar actief op mediationgebied. Niet alleen als mediators of bemiddelaars maar ook als auteurs, sprekers, trainers en ontwikkelaars van leermiddelen.