Het Handboek Mediation is één van de pijlers van het vakgebied van mediation vanwege de fundamentele bespreking van alle onderwerpen die mediation betreffen. Ook vervult de inhoud van het Handboek Mediation een belangrijke rol bij de certificering van mediation. Deze zesde druk is volledig geactualiseerd. Een scala aan auteurs met uiteenlopende achtergronden en specialismen heeft een bijdrage geleverd, om zo een gedegen inzicht te geven in de kennis die voor mediation onmisbaar is, en om de actuele stand van zaken in de praktijk weer te geven.
Mediation is van steeds groter belang in Nederland. Het kan ingezet worden op verschillende terreinen, zoals bij echtscheiding en omgang met kinderen, bij arbeidszaken, in het zakenleven, bij conflicten tussen buren, en met de overheid. Online mediation wordt belangrijker evenals mediation in strafzaken. In deze contexten kunnen uiteenlopende soorten conflicten spelen. Deze terreinen en de typerende conflicten worden in dit boek beschreven. Daarnaast biedt het boek basiskennis die voor een beter begrip van mediation onontbeerlijk is.
Mediation is een multidisciplinair vakgebied en mediators hebben uiteenlopende professionele achtergronden. Het boek is geschikt voor mediators die hun kennis up-to-date willen houden. Daarnaast kan het gebruikt worden als naslagwerk voor de praktijk. Potentiële mediators kunnen het gebruiken om zich voor te bereiden op het schriftelijk mediationexamen.
Het Handboek Mediation is ook geschikt als kennisbron in het kader van conflictmanagement in organisaties: doorverwijzers krijgen een beter beeld van het vakgebied en krijgen handvatten aangereikt om in gesprek te gaan met conflicterende partijen over een passende aanpak van hun conflict. Doorverwijzers kunnen managers zijn, personeelsfunctionarissen, bedrijfsartsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers, sociaaljuridisch hulpverleners, rechters, advocaten of accountants.
In dit boek komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:
- uitgangspunten van mediation
- mediation en andere vormen van conflictoplossing
- de theoretische context van mediation
- luisteren, communicatie en taal
- conflicten en conflictescalatie
- omgaan met emoties
- onderhandelen en onderhandelstijlen
- besluitvorming
- het mediationproces
- de betrokkenen bij mediation
- mediation met groepen
- competenties van de mediator
- verschillende benaderingen van mediation
- multiculturele communicatie
- gesprekstechnieken en andere interventies
- juridische aspecten
- ethische aspecten
- institutionele aspecten
- doorverwijzen naar mediation
- mediation in internationaal perspectief
- toepassingen van mediation in Nederland.
Zie www.handboek-mediation.nl voor meer informatie over het Handboek Mediation.