De Praktijkgids Allergenen is geschreven voor iedereen die te maken heeft met de beheersing van
voedselallergenen in een productieomgeving, ook allergenenmanagement genoemd. Het is speciaal
bedoeld voor levensmiddelenproducenten, certificerende of controlerende instellingen, adviesbureaus, docenten en studenten levensmiddelentechnologie en iedereen die te maken heeft met voedselveiligheid.
Sinds de invoering van de verplichte allergenenetikettering is er veel veranderd. De consequenties voor allergenenetikettering vanwege Verordening (EU) Nr. 1169/2011 Voedselinformatieverstrekking aan consumenten komt uitgebreid aan bod. Deze praktijkgids geeft inzicht in de verplichte aspecten en good manufacturing practices bij productie en etikettering van voedingsmiddelen.
Ook de eisen aan de omgang met allergenen binnen certificatieschema's als IFS, BRC, HACCP en ISO 22000, wetgeving buiten Europa en analysemethoden worden behandeld.
Maar vooral biedt het een leidraad bij de toepassing van al deze kennis over allergenen in de praktijk. Het is een praktisch, leesbaar en toegankelijk boekwerk dat kan dienen als naslagwerk of leidraad bij het beoordelen van een allergenenmanagementsysteem.
De auteur is dé specialist op het gebied van allergenenmanagement. Zij heeft zelf een ernstige
pinda-allergie, is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring als HACCP- en BRC-auditor en heeft gewerkt als QA Manager bij diverse bedrijven. Deze unieke combinatie van kennis en ervaring wordt ingezet om bedrijven te adviseren. Zoals het verbeteren van een allergenenmanagementsysteem of analyse van allergenen.