De Wet zorg en dwang is in september 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer besloot vrij snel daarna dat zij de Wet zorg en dwang in samenhang met de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg wil bespreken. De Wet zorg en dwang is in de tussentijd op een aantal punten gewijzigd in het kader van de harmonisatie met de Wet verplichte ggz. Deze memo heeft als vertrekpunt de versie van de Wet zorg en dwang zoals deze eruit ziet na de derde nota van wijziging Wet verplichte ggz (september 2016). In deze memo bespreken de auteurs de inhoud van de Wet zorg en dwang, waarbij er aandacht is voor definities uit de wet en de diverse verplichtingen van hulpverleners en zorgaanbieders. In de memo staan de auteurs ook stil bij enkele kanttekeningen van de Wet zorg en dwang. De memo is een handig naslagwerk voor iedereen die zich wil voorbereiden op de komst van de Wet zorg en dwang.
Mr. dr. B.J.M Frederiks is universitair docent bij het VUmc. Ze verricht al jarenlang juridisch en empirisch onderzoek naar vrijheidsbeperking in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aanmerking. Ze heeft diverse publicaties geschreven over de Wet zorg en dwang en volgt het wetgevingsproces op de voet. Ze is daarnaast hoofdredacteur van het Journaal Ggz en Recht.
Mr. S.M. Steen is advocaat bij KBS Advocaten en houdt zich met name bezig met het gezondheidsrecht. Daarnaast is zij betrokken bij onderzoek in de zorg naar mensen met een verstandelijke beperking en redactielid bij Journaal Ggz en Recht.