Transformatieve mediation is bekend geworden door het boek 'the Promise of Mediation' van Bush en Folger (VS, 1994) en door het werk van mediators en trainers dat op deze methode is gebaseerd. Gedurende de afgelopen tien jaar zijn de meeste transformatieve mediators in Nederland opgeleid door Carol V. Bloom. In dit boek reflecteert de Transformatieve Mediation Groep Amsterdam samen met Carol Bloom op de onderliggende filosofie en de verrassingen, de uitdagingen en vragen die deze manier van mediation oproept. Hoe zij steeds opnieuw de waarde
ontdekken van niet directief te zijn en vertrouwen te hebben, zowel in de capaciteiten van de mensen aan hun tafel als in henzelf en dit model.
Transformatieve mediation is gericht op verbetering van communicatie, op die manier dat deelnemers steeds meer
helderheid en duidelijkheid krijgen in wat voor hen belangrijk is en van daaruit meer open kunnen zijn voor het perspectief van de ander. De interventies van de mediator ondersteunen hen hierin. De intentie is ruimte te creƫren voor de mensen aan tafel om in conflict te zijn, zelf hun conflict uit te diepen en uit te werken.
In dit boek wordt de lezer uitgenodigd mee te kijken en te ervaren hoe transformatieve mediation in de praktijk werkt. Aan bod komen het eigen leerproces, de uitgangspunten, werkwijze en reflecties op wat het betekent dat je kiest te werken volgens dit model, wat het vraagt en wat het geeft.