Informatiemanagement en -beleid zijn voorwaardelijk voor een gezonde en effectieve informatiehuishouding. Niet de technologie bepaalt het succes, maar de op de organisatie-doelen toegesneden maatregelen en de samenhang in het geheel van organisatorische en technische voorzieningen. Die samenhang vergt'glashelder' informatiebeleid zodat iedereen bij ontwikkeling, inzet en gebruik van technische hulpmiddelen hetzelfde kompas gebruikt. Dan sluit de informatievoorziening naadloos aan op de organisatie en draagt zij bij aan samenwerking en synergie.
Het doel van dit boek is de informatievraagstukken waar grote en informatie-intensieve organisaties als banken, overheden en verzekeringsmaatschppijen mee kampen. te leren doorzien en helpen aanpakken. Met het inmiddels beproefde Amsterdamse Informatie Management- of negenvlaksmodel kunnen inzet en gebruik van informatievoorziening en ICT worden gepositioneerd, in samenhang geanalyseerd en kan het vinden van passende oplossingen in goede banen worden geleid.
Informatiemanagement en -beleid is bedoeld voor managers informatievoorziening en voor studenten informatiekunde en bedrijfskunde die professional willen worden. Zij vinden in dit boek geen pasklare oplossingen maar w alle relevante basisconcepten, verduidelijkt met voorbeelden uit de rijkgeschakeerde praktijk.
De auteurs beschikken over jarenlange ervaring in de begeleiding van complexe vernieuwingsprojecten bij grote organisaties, in de invoering en ontmanteling van grote systemen en ze kunnen bogen op doceerervaring in hoger en postdoctoral onderwijs en in het professionele circuit.
Toon Abcouwer is docent aan de Universiteit van Amsterdam aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij heeft verstrekkende onderwijsvernieuwingen ge lementeerd op het terrein van Informatiekunde, Informatiemanagement en eBusiness. Daarnaast is ' hij programmaco rdinator van de postdoctorale Executive Master in Information Management-opleiding. Toon is (co)auteur van een vijftal boeken over informatiebeleid en relationele databases en van artikelen over het negenvlaksmodel, de impact van informatietechnologie op organisaties en de inrichting van informatiemanagement-onderwijs.
Herman Gels beoefent ruim dertig jaar het organisatievak in de breedte en werkt veelal op het raakvlak tussen de gebruikersorganisatie en de ICT-disciplines. Zo heeft hij voor De Nederlandse Bank en voor andere bancaire instellingen vanuit Capgemini eurozaken aangepakt in binnen- en buitenland. Hij werkt momenteel bij de bestuursdienst van de Gemeente Amsterdam als programmamanager aan 'shared services'en architectuurontwikkeling. Herman is (co)auteur van een vijftal boeken, waaronder drie over informatiebeleid.
Jan Truijens werkte bij Rabofacet aan de internetarchitectuur van de Rabo-bank. Hij ontmantelde legacysystemen, ontwikkelde multichannel CRM-voorzieningen en was verantwoordelijk voor financi systemen en verslaglegging. Eerder leidde hij de ontwikkeling van de locale bankinfrastructuren en van het landelijk netwerk. Hij is parttime docent aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Jan is co-auteur van een tweetal boeken over computernetwerken en informatie-infrastructuur, en van een aantal artikelen over het negenvlaksmodel en over architectuur en infrastructuur.