Welk moordwapen zouden ze gebruiken? Een mes, een bijl, een touw of een vuurwapen? Of hun wurgende handen? Lang hebben ze er niet over nagedacht. Ze wisten niet dat ze tot moord in staat waren. Maar ze deden het toch. Soms koel en zelfbewust, gedreven door haat, passie, drank, gekwetste trots. Of opgejaagd door de kracht van het kwaad. Hun slachtoffers bleven dood achter. De daders leefden verder, alsof er niets was gebeurd. Tot ze werden ontmaskerd. In het Hof van Assisen hielden ze vol dat ze het zo niet hadden gewild. De volksjury moest oordelen of het brave moordenaars waren of dat ze levenslang uit de samenleving moesten worden verbannen.
Speelde de kracht van het kwaad in de gruwelijke Polderbosmoorden in Hoboken? Wat dreef tiener Kenny Bolle om Bart Bonroy dood te steken in Oostende tijdens een banale ruzie om een sigaret? In Maldegem werd boer Van Rie in 1998 brutaal vermoord. Vier mannen werden hiervoor eind 2009 in Gent vrijgesproken. Waar haalde de oude boerin Wiske uit Lede de kracht om haar zieke man met een bijl het hoofd in te slaan? Waren Willy Van Gelder en Yolande Magy bezeten door passie toen ze in Brecht een vrouw in haar bed versmachtten? Wie begrijpt waarom kolonel Jef Jacobs in Oud-Heverlee zijn vrouw doodsloeg met een braadpan?
Werden deze mensen gedreven door de kracht van het kwaad? Of waren het koele killers? In dit boek ontleedt gerechtsjournalist Gust Verwerft deze en andere gerechtelijke dossiers tot op het bot.