Een belangrijk onderdeel in de ontwerpfase van een bouwproces, is de keuze van materialen. Materiaalkunde geeft uitgebreid antwoord op alle mogelijke materiaalwensen, omschrijft de contactvlakken tussen materiaalkeuze en gebruikswaarde, en gaat in op klimaat- en milieu-invloeden.
Waarom kiezen voor Materiaalkunde?
* beschrijving van alle mogelijke bouwmaterialen;
* aandacht voor duurzaamheid;
* handige ondersteunende website met extra oefenmateriaal.
Mies van der Rohe zei eens: "Architectuur begint bij het samenvoegen van twee stenen." Bouwen onder de huidige regelgeving vraagt echter veel meer van je dan dat. Je kunt alleen ontwerpgericht construeren, afbouwen en afwerken als je over een gedegen kennis van de materiaalkunde beschikt.
Materiaalkunde behandelt niet alleen de materiaaltechnologische aspecten, maar ook de materiaalkundige grondslagen. Zaken als productietechnologie, micro- en macroscopische eigenschappen, toepassingsgebieden, langeduurbehoud en milieueffecten, komen allemaal aan bod. Hierdoor krijg je een zeer breed inzicht in de materiaalkunde.
Deze vierde editie van Materiaalkunde heeft als nieuwe kerndraad duurzaamheid. De paragraaf 'Milieueffecten' gaat voor ieder materiaal in op de aandachtspunten innovatie, renovatie, onderhoud, secundaire grondstoffen, selectieve sloop, recyclebaarheid en reductie van primaire grondstoffen. Actuele normeringen en regelgevingen die op deze zaken betrekking hebben, zijn in deze editie verwerkt. Materiaalkunde is ook verkrijgbaar als e-book.