Basisboek Ruimtelijke Ordening en Planologie geeft je op heldere wijze inzicht in het zeer brede vakgebied van de ruimtelijke ordening en planologie. Het boek staat vol interessante casussen, opdrachten en oefeningen en stimuleert je om zelf kritisch na te denken over omgevingsvraagstukken.
Waarom kiezen voor Basisboek Ruimtelijke Ordening en Planologie?
* stimuleert je om zelf na te denken over omgevingsvraagstukken;
* bevat veel casussen, opdrachten en oefeningen;
* handige ondersteunende website met extra studie- en oefenmateriaal.
Vijf soorten kennis zijn leidend in Basisboek Ruimtelijke Ordening en Planologie: waar, wat, hoe, wie en waarmee. Na een inleidend hoofdstuk waarin het vakgebied gepositioneerd wordt, beschrijft het boek verschillende typen omgevingsgebieden en geeft het je uitleg over de vraagstukken die in die typen gebieden spelen (waar). Daarna volgen beschrijvingen van in Nederland veel voorkomende typen ruimtegebruik en van de gebruikers (wat). Vervolgens geeft het boek je uitleg over de belangrijkste inzichten met betrekking tot planning, planvorming en beleidsafstemming, en ruimtelijke wetgeving (hoe). Hierna volgen beschrijvingen van de ruimtelijk relevante actoren en hun rol (wie). Tot slot komen de door planologen gebruikte tools aan bod (waarmee).
In deze geheel herziene tweede editie is gekozen voor een compactere vorm in tien hoofdstukken. Het boek is volledig geactualiseerd en besteedt aandacht aan de structurele veranderingen die het vakgebied de laatste jaren heeft ondergaan. De nadruk ligt in deze editie meer op ontwikkelingsprocessen dan op beleid. Relatief nieuwe elementen als burgerinitiatieven, de transformatie naar de circulaire economie, smart cities en het sturen op ruimtelijke kwaliteit hebben een prominente plek. Ook de invoering van de Omgevingswet in 2018 krijgt de nodige aandacht. Naast het bestemmingsplan krijgt ook het omgevingsplan uitgebreid aandacht, evenals de andere veranderingen in het planstelsel.
Basisboek Ruimtelijke Ordening en Planologie vraagt een actieve houding van jou als student. Het boek bevat vele casussen, opdrachten en oefeningen, zodat je uitgebreid met de leerstof kunt oefenen. Centraal staat dat je zelf leert kijken en zien, en zelf leert nadenken over het ingrijpen in de leefomgeving.
Online ondersteuning
Op www.basisboekruimtelijkeordeningenplanologie.noordhoff.nl vind je meerkeuzevragen per hoofdstuk, links naar interessante websites en excursies, een begrippenlijst en begrippentrainer.