Geschiedenis & samenleving / Druk 5

Kennisbasis inhoud en didactiek

Voorzijde
Inkijkexemplaar
61,94
Vandaag besteld,
morgen verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 58,84 i
Andere versies
+
Bestel
ISBN: 9789001291815
Uitgever: Noordhoff
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Cees van der Kooij Marjan de Groot-Reuvekamp
Druk: 5
Relevante opleidingen: PABO Ad Pedagogisch Educatief Professional
Pagina's: 480
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2021
Voorgeschreven bij o.a.: Hogeschool Inholland Avans Hogeschool Fontys Hogescholen Thomas More Hogeschool
Vervanger van: 9789001896379
NUR: Didactiek

- Uitstekende samenhang tussen vakinhoud en didactiek van geschiedenis, staatsinrichting en maatschappelijke verhoudingen;

- bevat talrijke didactische schema’s en volop studie- en onderzoeksopdrachten;

- aandacht voor vakintegratie.

Geschiedenis & Samenleving is hét paboboek over onderwijs in geschiedenis, staatsinrichting en maatschappelijke verhoudingen.

Het boek bestaat uit twee delen: Het eerste deel, Kennisbasis inhoud, richt zich op de Nederlandse geschiedenis, ingebed in de wereldgeschiedenis. Die geschiedenis is geordend in de tien tijdvakken, met de kenmerkende aspecten van die tijdvakken gekoppeld aan de vijftig vensters van de Canon van Nederland. Het tweede deel, Kennisbasis didactiek, geeft een overzicht van de didactische aspecten van geschiedenisonderwijs op de basisschool. Alle hoofdstukken uit deel 2 bevatten studie- en onderzoeksopdrachten.

Deze vernieuwde, vijfde editie van Geschiedenis en Samenleving is aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen in het geschiedenisonderwijs. Zo wordt de herijkte Canon van Nederland (2020) als uitgangspunt genomen en in de hoofdstukken van het eerste deel wordt ieder tijdvak verbonden met actuele discussies. Het afsluitende hoofdstuk van dit deel is doorgetrokken tot 2019 en uitgebreid met een lijst met uitdagingen voor de toekomst. In deel 2, Kennisbasis didactiek, is de informatie over het ontwikkelen van historisch tijdsbesef bij leerlingen verder uitgewerkt met een overzicht van problemen die zich daarbij voor kunnen doen. Ook nieuw zijn een overzicht van voorwaarden voor historisch denken en redeneren en de aandacht voor de plaats van wereldoriënterende thema’s binnen het onderwijs in Geschiedenis & Samenleving.

Ten slotte zijn zowel het boek als de ondersteunende website zijn volledig geüpdatet op basis van recente (wetenschappelijke) literatuur.

Geschiedenis & Samenleving is speciaal geschreven voor de hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo).

De website bij het boek biedt uitgebreide digitale ondersteuning voor zowel docenten als studenten: samenvattingen van hoofdstukken, literatuuroverzichten per hoofdstuk, lijsten van musea, minicolleges op video (per hoofdstuk, over een centraal onderwerp uit het hoofdstuk) en toetsen.

Cees van der Kooij werkte onder meer voor verschillende Pedagogische Academies. Daarnaast ontwikkelde hij een geschiedenisdidactiek voor de Pabo, uitgegeven onder de titel Verleden, heden, toekomst. Momenteel werkt hij voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij de Commissie van Toetsing en Examinering.

Marjan de Groot-Reuvekamp doceert vakinhoud en didactiek voor geschiedenis bij Fontys Hogeschool voor Kind en Educatie in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven en is constructeur voor de eindtoets basisonderwijs bij Cito. Daarnaast is ze lid van de schrijfgroep voor de herziening van de Kennisbasis geschiedenis voor de pabo en lid van de Commissie Herijking van de Canon van Nederland. Ze is gepromoveerd op de bevordering van tijdsbesef bij leerlingen in het basisonderwijs.