- Geeft helder inzicht in de basisprincipes van bestuurlijke informatievoorziening;
- toegankelijke en zeer praktijkgerichte methode voor een complex vakgebied;
- boordevol actuele casussen en aansprekende praktijkvoorbeelden.
Bestuurlijke informatievoorziening geeft op beknopte en heldere wijze inzicht in de basisprincipes van bestuurlijke informatievoorziening. De belangrijkste administratieve processen komen aan bod, hierbij staan steeds de begrippen ‘interne beheersing’ en ‘interne betrouwbaarheid’ centraal. Alle belangrijke interne bedrijfsprocessen binnen verschillende typen ondernemingen komen aan de orde. Deze bedrijfsprocessen worden niet alleen beschreven, maar ook geanalyseerd. Daarmee wordt duidelijk waar welke risico’s liggen, waar ontsporing dreigt als deze processen niet goed zijn ingericht en hoe interne beheersingsmaatregelen kunnen worden ingezet om risico’s te verkleinen.
Voor deze zevende editie is de hele leerstof kritisch onder de loep genomen, met name de stukken over interne beheersing en informatie- en communicatietechnologie zijn grondig herzien en aangepast op basis van de meest recente ontwikkelen. De praktijkontwikkelingen in organisaties, van corporate tot mkb, staan centraal. Zo is er veel aandacht voor de toegenomen integratie van geautomatiseerde informatiesystemen (bijvoorbeeld software voor Enterprise Resource Planning (ERP) en application controls) binnen alle soorten organisaties. In de praktijkvoorbeelden en het casusmateriaal worden deze ontwikkelingen ook meegenomen.
Aanleiding voor de auteur om dit boek te schrijven
“Dit boek is geschreven omdat in de loop der jaren in toenemende mate voor steeds meer mensen (niet alleen accountants, controllers en administrateurs) duidelijk is geworden hoe belangrijk het is om over betrouwbare, tijdige en relevante informatie te beschikken en wat de gevolgen van gebreken hierin kunnen zijn.’’
Deze zeer praktijkgerichte methode is geschikt voor zowel studenten PD BIV als hbo-studenten Accountancy, Bedrijfseconomie, Fiscaal Recht en Economie, Bedrijfskunde MER en Business IT & Management.
Studenten vinden in de ondersteunende online omgeving o.a. een begrippentrainer, oefentoetsen, casussen, praktijkexamens en de uitwerkingen van opdrachten uit het boek. Voor docenten staan er uitwerkingen van kennisvragen, de uitwerkingen van casussen, praktijkexamens en tabellen en figuren.
Bij dit boek kunnen docenten zelf toetsen samenstellen met behulp van Toets-op-Maat. Deze toetsenbank bevat alle vragen uit de oefentoetsen voor studenten. Toetsen kunnen worden geëxporteerd naar diverse formats.
Willem Leijnse is docent aan de Tilburg School of Economics and Management van Tilburg University. In het hoger en universitair onderwijs is hij vele jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling van het vakgebied bestuurlijke informatievoorziening (tegenwoordig ICAIS. Naast zijn werk in het onderwijs was hij werkzaam als accountant bij kleine en middelgrote bedrijven.