- Specifiek geschreven voor (aankomende) juristen;
- direct toepasbare schrijftips voor juridische teksten;
- veel voorbeeldformuleringen en tips voor het onderzoeksverslag.
Hoe schrijf je een juridische tekst of een juridisch onderzoeksverslag? Studenten en professionals vinden het antwoord in Schrijven voor Juristen! Dit boek biedt naast theorie volop oefenmateriaal én een naslagwerk over juridische vaktaal, juridische beroepsproducten en het bachelor-onderzoeksverslag. De theorie is voorzien van veel voorbeelden, schrijftips, opdrachten en samenvattingen.
Deze vierde editie van Schrijven voor Juristen! is grondig herzien. Het boek is uitgebreid met een nieuw hoofdstuk over juridische lees- en schrijfvaardigheid. Wat zijn slimme manieren om lange, complexe teksten te lezen en hoe kun je het schrijven van teksten handig aanpakken? Ook zijn er aan sommige hoofdstukken paragrafen toegevoegd, bijvoorbeeld over de interne memo en het opiniestuk.
In het algemeen zijn de hoofdstukken verbeterd op inhoud, structuur en formulering. Zo nodig zijn de opdrachten bij de hoofdstukken vernieuwd of aangepast. Oude krantenartikelen zijn vervangen door recente artikelen. Zowel het afsluitende register als het literatuuroverzicht is geactualiseerd. Verder is de structuur van het gehele boek verbeterd. Er is meer samenhang tussen de hoofdstukken en door de aangepaste indeling zijn de beroepsproducten gemakkelijker te vinden.
Schrijven voor Juristen! is met name geschikt voor de hbo-opleidingen HBO-recht, SJD en de WO-opleiding Rechtsgeleerdheid. Inzetbaar vanaf de propedeuse.
Studenten en docenten hebben via Hoger onderwijs online toegang tot toetsen en antwoorden.
Drs. Aldert Jan van Dijk is docent juridische schrijf- en argumentatievaardigheid. Hij heeft twee gedichtenbundels (Kijkdoos en Ogenblik) en twee studieboeken (Schrijven voor juristen en Argumenteren voor juristen) gepubliceerd. Zijn interesse voor de juridische vaktaal komt voort uit drie vragen: ‘Wat houdt juridische vaktaal in?’, ‘Wat kan ik als juridisch schrijver doen om iemand zo goed mogelijk te helpen?’ en ‘Hoe kan ik als schrijver mijn lezer overtuigen?’
Thea Mepschen MA is docent juridische schrijf- en argumentatievaardigheid. Ze houdt van de juridische vaktaal vanwege de precieze formulering. Haar liefde voor taal stopt niet bij het Nederlands: ze spreekt Russisch en is geïnteresseerd in het sierlijke alfabet van het Georgisch. Ze heeft gewerkt als docent Nederlands aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg, waar ze met Russische studenten juridische teksten vertaalde. Tegenwoordig geeft ze college in Nederland.