• Besteedt uitvoerig aandacht aan de ecologische en maatschappelijke uitdagingen van onze tijd;
• stelt niet alleen het denken van (neo)klassieke economen centraal, maar ook dat van hun critici;
• nodigt studenten uit om kritisch na te denken over het type samenleving waarin ze willen leven.
Algemene economie in een duurzame samenleving is een nieuw leerboek voor (economische) hbo-opleidingen, waarin duurzaamheid een prominente rol speelt.
Boeken over algemene economie hebben altijd meer oog gehad voor de omvang van de productie dan voor de verdeling of de duurzaamheid ervan. Dat is ook wel begrijpelijk. Schaarste – een tekort aan middelen ten opzichte van onze behoeften – is nu eenmaal het kernprobleem van de economie. Productiegroei kan die schaarste verminderen. Door productiegroei leven we veel langer dan vroeger en zijn we rijker, veiliger, slimmer en gezonder dan ooit. Maar nu botst diezelfde productiegroei op planetaire grenzen. Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en vervuiling bedreigen niet alleen de toekomstige productiegroei, maar zelfs de leefbaarheid van de planeet.
Algemene economie in een duurzame samenleving geeft daarom niet alleen een overzicht van het vak algemene economie, maar het besteedt ook uitvoerig aandacht aan de ecologische en maatschappelijke uitdagingen van onze tijd, zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies (kansen)ongelijkheid en een instabiele financiële sector.
Dit rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven boek is een eerste stap op weg naar een veelzijdiger vak economie, waarin niet alleen het denken van (neo)klassieke economen centraal staat, maar ook dat van hun critici, zoals Keynes, Minsky, Kahneman, Piketty, Raworth en Hickel.
Het doel van het boek is meer dan alleen kennis en begrip van het vak algemene economie. De inhoud nodigt studenten ook uit om kritisch na te denken over het type samenleving waarin ze willen leven. Dat is belangrijk, want de studenten van nu zijn de beleidsbepalers van de toekomst!
Algemene economie in een duurzame samenleving is een leerboek voor studenten in economische opleidingen van het hbo waarin duurzaamheid een prominente rol speelt. Inzetbaar vanaf de propedeuse.
Wim Hulleman is als docent algemene economie verbonden aan de Christelijke Hogeschool Windesheim. Hij schrijft al 25 jaar over dit onderwerp en is samen met Ad Marijs auteur van de gehele serie ‘Algemene economie en bedrijfsomgeving’.