Zoekfilters
Geen verdere filters gevondenSociaal economische geschiedenis (3)
maandag verzonden
Wetenschap gerelativeerd
Kanttekeningen uit de leefwereld
2021 || Paperback || Ruben Gowricharn || AUP Wetenschappelijk
In deze afscheidsrede bespreekt Ruben Gowricharn zijn ervaring als ambtelijk en academisch onderzoeker. Wetenschapsdefinities, typen problemen en de pretentie van de sociale wetenschap objectief te zijn, kunnen zijn goedkeuring niet wegdragen. Hij richt zijn pijlen op zowel het kwalitatieve als het kwantitatieve onderzoek. Aan de hand van zijn drie recente Nederlandstalige boeken, die verschillende leefwerelden adresseren, betoogt Gowricharn dat de subjectiviteit van onderzoekers via het cons...
maandag verzonden
Stad van Bier
Hoe Gouda de grootste bierproducent van Europa werd
2021 || Paperback || Remco van Gastel || Historische Vereniging die Goude
Gouda, stad van kaas en stroopwafels. Tenminste, dat is het beeld dat kleeft aan de stad. Een duik in de geschiedenisboeken en men weet wel beter. Vroegere stadsgenoten zeiden het al: 'Gouda is gefundeerd op bier'. Het is niets teveel gezegd. In een tijd dat bier de nummer één volksdrank was, groeide de stad uit tot de grootste producent ervan in Europa. Geholpen door hun stadsgenoten, produceerden de honderden Goudse brouwers in de 15e en 16e eeuw tezamen iedere week duizenden vaten bier, ...
maandag verzonden
Brood
Een geschiedenis van bakkers en hun brood
2021 || Paperback || Peter Scholliers || Uitgeverij Vrijdag
Om de wereld te begrijpen, is het best de kern van het bestaan te onderzoeken, en al lang draait die rond brood. In 1850 vergde brood een derde van de gezinsuitgaven en leverde het 60% van de dagelijkse calorieën. Geleidelijk veranderde dit en vandaag besteedt het gemiddelde gezin 0,8% van zijn uitgaven aan brood, wat zorgt voor 12% van de dagelijkse calorieën. Transformaties in landbouw, transport, productie, beleid en consumptie verklaren deze cijfers. Daarom is de geschiedenis van het br...