België, september 1944. Tegen het einde van de oorlog zag Pierre Sweerts zijn kans om naar de geallieerde contraspionagedienst over te lopen. Die beslissing luidde het begin in van een jarenlange samenwerking tussen Sweerts en de Britse geheime dienst. Terwijl in België de doodstraf op hem wachtte wegens zijn collaboratieverleden, werd hij voor undercoveroperaties in Nederland ingezet.
Diverse malen werd Sweerts door de Nederlandse en Belgische justitie opgepakt. Keer op keer leek het erop dat hij zou boeten voor zijn misdaden, maar telkens wist hij aan vervolging te ontkomen. Sterker nog, ondanks dat zijn identiteit als geheim agent was achterhaald, werd hij voor overzeese operaties ingezet. Tussen 1949 en 1965 maakte Sweerts deel uit van nationale en internationale operaties die zich richtten op de omverwerping van de Indonesische president Soekarno. Daar bleef het niet bij. Zijn advies werd ook gevraagd in de machtsstrijd in voormalig Belgisch Kongo. Als contactpersoon van diverse internationale inlichtingendiensten raakte Sweerts betrokken in de rekrutering van huurlingen die een pro-Westers regime in het pas onafhankelijke Congo aan de macht moest brengen.
In 2016 kwam het privéarchief van Sweerts zelf boven water. Aan de hand van oorspronkelijke documenten, foto’s en brieven kon niet alleen onthuld worden wie Sweerts nu was: een beruchte collaborateur, een Brits spion of beroepssmokkelaar, maar ook zijn naoorlogse activiteiten binnen de internationale geheime diensten. Dit archief biedt ook een ongekende inzage in geclassificeerde undercoveroperaties die anders nooit het licht zouden zien en voor eeuwig voor het publiek verborgen zouden blijven.
Sweerts, de Tarzan van Limburg is een authentieke biografie met tot dusver ongepubliceerde bronnen over de Koude Oorlogoperaties in West-Europa, Indonesië en Congo.
Jochem Botman is een amateur-historicus die in 2015 zijn eerste onderzoek publiceerde over de rekrutering van voormalige collaborateurs in de internationale inlichtingendiensten: De Intriges van de gebroeders Sassen. Deze biografie over Sweerts kan worden gezien als een vervolg op deze studie.
In 2017 omschreef Het Nieuwsblad-journalist Peter Mijlemans de voorstudie van Sweerts als: ‘Het onwaarschijnlijke levensverhaal van de Tarzan van Limburg is het grootste mysterie van de Tweede Wereldoorlog.’